HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NEDENİYLE EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENMEMESİ

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NEDENİYLE EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENMEMESİ

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NEDENİYLE EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENMEMESİ

Hizmet Birleştirmesi Ve Emekli İkramiyesi

 

2006 yılında farklı norm ve standartlara göre hizmet sunan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleştirilmiştir. Emekli sandığı dışında diğer sigortalara tabi olarak çalışan kamu görevlilerinin emekliliklerinde hizmet birleştirmesi yapmalarının bir takım sonuçları vardır.

Bu nedenle hizmet birleştirmesinin bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Hizmet Birleştirmesinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği konusunda sitemizde yayınlanmış  makaleyi inceleyebilirsiniz.

Bu makalemizin konusu ise hizmet birleştirmesi emekli ikramiyesi ödenmesi arasındaki bağın hukuki ve pratik sonuçlarıdır.

Emekli İkramiyesinin Yasal Dayanağı

Emeklilik yaşı ile hizmet sürelerini doldurarak emekli olanlara, 5434 sayılı yasanın 89. Maddesinin birinci fıkrasındaki “Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir." hükmü gereğince emekli ikramiyesi ödenmektedir.

 

Hizmet birleştirmesi emekli ikramiyesi alınmasına engel midir?

 

Kural olarak 4/C statüsünde emekli olanlara emekli ikramiyesi ödenmektedir. Ancak toplam emeklilik süresi içerisinde hizmet birleştirmesi var ise SGK tarafından hizmet birleştirmesi emekli ikramiyesi ödenmesine engel midir değil midir şeklinde bir incelenme yapılmaktadır.

 

15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişimi sonrası çok sayıda kamu çalışanı KHK ile meslekten çıkartılmıştır. Olağanüstü hal KHK ları ile meslekten çıkartılan kamu görevlileri emeklilik haklarını elde etme noktasında bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu sıkıntılardan biri de Hizmet Birleştirmesi nedeniyle emekli ikramiyesi ödenmemesidir. Yani bu durumda olan emeklilerin hizmet birleştirmesi emekli ikramiyesi ödenmesinde engel olarak yorumlanmaktadır.

 

Bu nedenle Ankara SGK’ya  yolu düşen belki binlerce emekli ikramiyesi mağduru bulunmaktadır. Yargı kararlarına rağmen İdare yanlış yorumunda ısrar etmektedir. Maalesef SGK Ankara İdare Mahkemelerine dava açmadan bu sorunu çözme yolunda adım atmamaktadır.

 

SGK Hangi Halde Emekli İkramiyesi Ödemektedir

 

SGK, 5434 sayılı yasanın 89/1 fıkrasına göre; talepte bulunan iştirakçisinin emekli olmak için yaş şartını karşılamak kaydıyla 4/C kapsamındaki süresi yeterli ve emeklilikten sayılan süresi içerisinde birleştirilen başka hizmet süresi de yok ise, emekli sandığına tabi çalışmalarının nasıl sona erdiğine bakmaksızın, emekli ikramiyesi ödemektedir.

 

SGK Hangi Halde Emekli İkramiyesi Ödememektedir

 

SGK emeklinin, emeklilik hizmet süresi içinde 1 gün dahi birleştirilen hizmet süresi var ise emeklinin durumunun 5434 sayılı yasanın 89/2. Fıkrası hükmüne girdiğini ve emekli ikramiyesi ödenmesi için “25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartı” nın aranması gerektiğini kabul etmektedir.

 

Özellikle KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanlara şartları bulunmadığı gerekçesiyle emekli ikramiyesi ödenmemektedir. KHK ile işten çıkarma ve Hizmet birleştirmesi emekli ikramiyesi ödenmesine engel olarak kabul edilmektedir.

 

Hizmet Birleştirmesi Emekli İkramiyesi Ödenmemesinin Gerekçesi Yapılmış ise Ankara İdare Mahkemelerine Dava Açılmalıdır

Anayasa'nın 125. maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinde belirtildiği üzere  'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.’ Bu nedenle her şeyden önce idari bir organ olan SGK nın işlemine karşı doğru olarak hazırlanmış, yeterli hukuki argümanlara sahip bir dava dilekçesi ile Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılmalıdır.

 

Emekli İkramiyesi Ödenmesine Yönelik Yargı Kararları

 

Büromuz Avukatları tarafından açılan ve takip edilen emsal bir davada, Ankara 6. İdare Mahkemesi  "Hizmetlerinin tamamı Sandığa tabi olarak geçen ve hizmeti, kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermemiş olan Sandık iştirakçilerine 5434 sayılı Kanunun 89/ I -maddesine göre koşulsuz ikramiye ödenirken, Sandığa tabi hizmeti tek başına Sandıktan aylık bağlamaya yeterli olduğu halde, fazladan, diğer bir ifadeyle hiç ihtiyacı yokken hizmetleri birleştirilmek suretiyle Sandıktan aylık bağlanan iştirakçilerin, Sandığa tabi hizmetinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermediğinden bahisle ikramiyeden yoksun bırakılmasının, eşitliğe ve hakkaniyete aykırılık oluşturacağı açıktır." demek suretiyle bu hususta SGK tarafından yapılan uygulamanın hukuka aykırılığını ortaya koymuştur

 

Benzer bir kararda Ankara 16. İdari Mahkemesinin 2017/2034 E. 2018/13 K. nolu dosyasında verilmiş olup mahkeme bu kararında;

 

DANIŞTAY 11. Dairesi de E. 2014/3451 K. 2015/5301 T. 11.11.2015 kararında Devlet memurluğundan çıkarma ile çalışmasına son verilen emekliye ikramiye ödenmemesi üzerine açılan davanın temyiz incelemesinde " Emekli Sandığına Tabi Hizmet Süresi Emekli Aylığı Bağlanması İçin Yeterli  Olan Davacıya 5434 S. Kanun'un 89. Md. 1. Fıkrası Uyarınca Emekli İkramiyesi Ödenmesi Gerektiği” ne karar vermiştir.

 

Siz değerli emeklilerimiz şunu unutmayın ki hakkınızı almak için Avukatlık Bürosu olarak her zaman yanınızdayız.